- Volgens onderzoek van de Nederlandse GGZ hebben jongeren meer stress, last van depressies en andere problemen door een gebrek aan contact met volwassenen.
- Ook de huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de GGZ risico’s met zich mee voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep.
- Volgens de GGZ zorgt personeelsuitval door corona voor grote problemen voor de continuïteit van de zorg.
Instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.
Volgens onderzoek van de Nederlandse GGZ hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen.
In de verslavingszorg ziet de koepelorganisatie dat cliënten zich onttrekken aan de zorg en vereenzamen. Ook ouderen vereenzamen.
“De problemen die we zien, zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen. Daarbij is extra oog nodig voor kinderen en jongeren”, aldus de organisatie.
De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de GGZ risico’s met zich mee. "Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep."
De Nederlandse GGZ noemt de stijging van coronabesmettingen, waardoor de ggz-zorg verder onder druk komt, verontrustend. "Personeelsuitval door corona zorgt voor grote problemen voor de continuïteit, ook omdat ziekenhuizen en verpleeghuizen een beroep doen op de ggz om bij te springen in de reguliere zorg. En waar ze kunnen, helpen ggz-aanbieders graag, maar hun capaciteit is ook beperkt."
Volgens de koepelorganisatie moeten GGZ-medewerkers al hun tijd en energie kunnen richten op de zorg voor patiënten. "Vertraging door administratieve verantwoording, het wachten op toestemming om zorgtrajecten in te zetten en financiële onzekerheid, is onverantwoord."